Documentació

Aquí i trobareu informació relacionada amb el món dels sabons i la cosmètica natural.

Breu descripció de les característiques del sabó:

Índex de iode: Ajuda a calcular les possibilitats d’enranciment del sabó. Límit aproximat 70. Un sabó amb un índex més alt de 70 es pot fer malbé abans.

INS: No és un valor excessivament determinant. Determina la compatibilitat de les grasses amb el sabó. El valor òptim és aproximat a 160.

El valor ideal del següents paràmetres és 50. Els marges establerts són entre 40 i 60. Un valor per fora d’aquests marges donaria un sabó no gaire bo per a la pell.

–         Duresa: es calcula sobretot pels àcids làuric, mirístic, palmític i esteàric. És a dir, les grasses que contenen aquests àcids grassos són les que fan que el sabó sigui més dur.

–         Bombolles: La cantitat de bombolles la proporcionen els àcids làuric, mirístic, linolèic i ricinoleic. Si utilitzem grasses riques en aquests àcids grassos obtindrem un sabó amb molta espuma.

–         La persistència de l’espuma determina la duració i la cremositat d’aquesta. Es calcula sobretot amb els àcids palmític i esteàric.

–         La neteja la proporcionen també els àcids làuric, mirístic i ricinoleic. Un sabó que netegi massa resultarà desagradable per la pell, però pot anar bé per determinats problemes puntuals.

–        L’acondicionat és la capacitat que té el sabó de suavitzar i nodrir la pell. La proporcionen principalment els àcids linoleic, oleic, ricinoleic i linolènic.

 

Descripció dels àcids grassos

Àcid linoleic

L’àcid linoleic es considera un àcid gras essencial, no el pot construir el nostre cos, de manera que ens ha d’arribar des del món exterior. És crucial per a un bon funcionament de la barrera de la pell, i la deficiència pot donar lloc a que s’assequi la pell i el cabell, pèrdua de cabell, i pobra cicatrització de les ferides. És un component important en ceramides – aproximadament 14% – que constitueixen aproximadament el 50% del nostra estrat corni o capa externa de la pell.

Els estudis han demostrat que l’àcid linoleic pot restaurar la funció de la pell. Un estudi va demostrar que usant àcid linoleic en persones amb acne s’havien reduït les pústules de mida en un 25% en un mes. Pot actuar com un antiinflamatori, reductor d’acne, i retenidor de la humitat.

L’únic problema amb l’àcid linoleic? És un àcid gras poliinsaturat (C18: 2), de manera que en la majoria dels olis en què el trobarem tindran un temps curt de conservació.

Alguns dels olis on trobarem l’àcid linoleic són: oli de soja ( en conté fins a 51% ), l’oli de germen de blat (conté 55-60%), l’oli d’onagre (conté 9% de linoleic gamma i el 71% d’àcid linoleic).

L’àcid linoleic aporta acondicionador al sabó.

L’àcid palmític

L’àcid palmític és un àcid gras saturat C16, el que significa que no té enllaços dobles que es puguin trencar. Té un temps de conservació llarg. Aquest àcid gras forma una capa oclusiva sobre la pell per protegir-la del món exterior.

L’àcid palmític aporta duresa i estabilitat en l’espuma del sabó.

Àcid esteàric

L’àcid esteàric és un àcid gras saturat C18, el que significa que no té enllaços dobles que es puguin trencar. Així que és lent per posar-se ranci. Aquest àcid gras ofereix una major retenció d’humitat, augment de la flexibilitat de la pell, i la reparació de danys a la pell. Les millors fonts són mantegues com el cacau, mango i mantega de karité.

L’àcid esteàric aporta duresa i estabilitat en l’espuma del sabó.

Àcid oleic

L’àcid oleic (C18: 1) és un altre àcid gras que apareix molt en els olis que utilitzem habitualment. Es troba en l’oli d’oliva en taxes molt altes (78%) i també en l’oli de gira-sol (74%). Té només un doble enllaç, de manera que té una vida útil més llarga que els olis amb un alt contingut en àcid linoleic.

L’àcid oleic no es considera un àcid gras essencial perquè el nostre cos el produeix.

L’àcid oleic també es troba en l’oli de llavor de raïm (15 a 20%), oli d’ametlla (61%), nou de macadàmia (56%).

L’oli d’alvocat és molt alt en àcid oleic (75 a 80%). Es troba en quantitats decents en oli de segó d’arròs (42%) i oli de sèsam (45%), de manera que aquestes són excel·lents opcions per tenir bons nivells d’ambdós àcids: linoleic i oleic.

També es troba en grans quantitats en la mantega de mango (46%) i la mantega de karité (40 a 55% ).

Els olis i mantegues que contenen àcid oleic tendeixen a ser molt hidratants i regeneradors de la pell. Sovint ofereixen propietats antiinflamatòries i alguns, com l’oli d’oliva, imita el nostre sèu natural. Tendeixen a ser ben absorbits per la pell, i ofereix efectes suavitzants i hidratants.

L’àcid oleic aporta acondicionat al sabó.

Àcid lauric

És un àcid gras saturat de cadena de dotze àtoms de carboni. Sol provenir de les llavors de diferents tipus de palmeres. El podem trobar en l’oli de coco. Se li atorguen propietats antimicrobianes.  Els sabons elaborats amb àcid lauric produeixen gran quantitat d’espuma i posseeixen la propietat de dissoldre ràpidament la grassa i l’oli.

L’àcid lauric aporta duresa, neteja i suavitat en l’espuma del sabó.

Àcid miristic

L’àcid miristic aporta duresa, neteja i suavitat en l’espuma del sabó.

 

Àcid ricinoleic

L’àcid ricinoleic aporta acondicionador i espuma suau i estable en un sabó.

Deixa un comentari